Pécs látnivalói

idegenvezeto-headerdeutsche-Flagge

                 Pécsről

       Pécset érdemes megnézni.
Ez az izgalmas múlttal rendelkező város a rengeteg történelmi látnivaló mellett kellemes pihenést is nyújt látogatóinak. A lüktető élet és a nyugalom itt remekül megfér egymás mellett. A belváros tele van éttermekkel, kávézókkal, cukrászdákkal. Különböző kategóriájú szálláshelyek közül válogathat. Ha a belváros szívében szeret lakni, vagy akár a Mecsekről kívánja élvezni a csodálatos kilátást, esetleg diákcsoporttal érkezik: mindenki megtalálja a számára megfelelő hotelt.
És nálunk nem csak 2010 volt a kultúra éve.

Pécs
A várost a rómaiak alapították a Kr.u. 2. század. A keresztények vallásuk iránti elkötelezettségéről a festett sírkamrák tanúskodnak. Ezeket a sírkamrákat az UNESCO 2000-ben a világörökség részévé avatta.
Nagy Lajos király 1367-ban Pécsett alapította az ország első egyetemét, amely a mai napig a legnagyobb hallgatói létszámú magyar felsőoktatási intézmények egyike.
A törökök a hódoltság ideje alatt Pécsett dzsámik, fürdők, Korán-iskolák, dervis kolostorok és bazárok létesültek. Több török kori épület még ma is látható.

Székesegyház

Pécsi Bazilika

Ebben a formájában 1891-ben szentelték fel, melyen II. Ferenc József császár is részt vett. Az erre az alkalomra Liszt Ferenc által komponált „Esztergomi mise” történetét is megosztom Önnel. 1991-ben II. János Pál pápa a Basilica minor címet adományozta a templomnak.

Gázi Kászim Pasa dzsámija

Gázi Kászim Pasa dzsámija

A 16. században épült a törökök közel 150 éves megszállása idején. Ma katolikus templom, tetején a félholddal és a kereszttel.

Jakováli Hasszán Pasa dzsámija

Magyarország egyetlen dzsámija, melynek még a minaretje is áll. A környéken élő muszlimok hitéletének fontos helyszíne. Az épületben ma kiállítás, valamint a török kormánytól ajándékba kapott berendezési tárgyak láthatók.

Cella Septichora – Ókeresztény Sírkamrák

Cella Septichora – Ókeresztény Sírkamrák

A Kr. u. 4. évszázadban Pécs volt a Valeria nevű Provincia fővárosa. Ekkor keletkeztek a festett ókeresztény sírkamrák. 2000 óta a világörökség részét képezik.

Világörökség üvegteteje

Széchenyi tér

 Zsolnay-kút

 Lakatok

 Király utca

Zsolnay Kulturális Negyed